Godis och diabetes

 
Om jag skulle bli tvungen att välja en favoritgodis skulle det utan tvekan bli HÄXVRÅL. Ni vet de där runda, svarta, saltiga o söta cylindrarna. Jag bara älskar dem! Jag är en riktig godisråtta, och unnar mig godis ibland, helst lakrits. Så vi kan ju här och nu på en gång förinta alla fördomar kring att diabetiker inte kan äta godis. För det första så kan vi äta allt som alla andra äter. Vi är inte allergiska mot socker men det handlar om att ha kontroll över blodsockret om man väljer att äta. För det andra är det socker i många saker, inte endast godis och fika, vilket många kanske inte inser. Det är mjölksocker i mjölk och fil, liksom det är fruktsocker i banan och äpple. Alla dessa olika sorters socker eller stärkelse höjer blodsockret hos alla människor. Så återigen handlar det om att ha kontroll och veta hur man ska dosera till det man äter. 
 
Godis är ju självklart inte bra att äta i stora mändger (för någon) pga att det innehåller rent socker som höjer blodsockernivån snabbt. Som diabetiker är det fördelaktigt att sträva efter långsamma kolhydrater för att hålla en jämn nivå. Men enligt mig är det självklart att man ska kunna unna sig godis och fika ibland, vilket jag också gör. Men när jag gör det så äter jag inte en hel påse på en gång, vilket jag tycker kan vara en bra strategi för alla människor. Ibland har man verkligen nytta av vårt svenska uttryck "lagom". 
 
 
 
 
Vilken är din favorit?
 
 
 
 
 
 
Om diabetes, kost | diabetes, godis | |
Upp