Att äta ute med diabetes
Att gå på resturang är något av det bästa jag vet. Jag älskar att äta, och jag älskar att äta GOTT. Men när man har diabetes behöver man tänka steget längre. Varför? Jo det handlar om att man måste ta insulinet i rätt tid för det tar ca 15-20min innan insulinet börjar verka (för de flesta diabetiker - inte alla).Tar jag det för tidigt, utan någon mat på bordet, så riskerar jag att bli låg, och tar jag det för tätt inpå riskerar jag att få en blodsockertopp.
Nu när jag och min sambo har varit utomlands så har vi ätit ute på restaurang varje dag. Min strategi har varit att ta insulinet när maten kommit till bordet, för att sedan vänta ca 10min innan jag böjar äta. Jag sitter alltså och stirrar på maten i ca 10-15min - inte särskilt roligt när man är hungrig som en varg. Men jag gör hellre det än att få maten alldeles för sent och riskera att bli låg. Visserligen kan man fråga servitören hur lång tid det kommer att ta, men utomlands så känns det lite risky med språkbarriären. En annan aspekt av detta problem handlar om att man inte alltid vet hur mycket mat man kommer att bli serverad. Är det 1,2 eller 3dl ris eller 2,3 eller 4 potatisar osv? Det är väldigt relevant att veta den ungefärliga mängden vid kolhydraträkning.
Så detta är alltså några utmaningar man möts av när man som diabetiker äter ute. Kanske känner någon diabetiker där ute igen sig? Vad andra tar för givet i vardagen - kräver av en annan stor tankekraft och planering. Men jag drar mig inte för att äta ute pga det. FÖR visst är det underbart att mysa på en trevlig restaurang med vänner och familj!
